Thuisbatterij Prijs

Voordelen thuisbatterij

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij kopen?

Aan de aankoop van een thuisbatterij zijn een heel aantal voordelen verbonden:

  • Produceren uw zonnepanelen te veel energie om het op het energienet kwijt te kunnen, dan kunt u deze opslaan op de thuisbatterij en gebruiken wanneer nodig.
  • U verhoogt het rendement van uw zonnepanelen, waardoor u deze investering ook sneller recupereert. U haalt dus het optimale uit uw zonnepanelen.
  • Uw energiefactuur daalt. Soms kan het zelfs volledig zelfvoorzienend. Zeker met de hoge energieprijzen van vandaag, bespaart u zo heel wat euro’s.
  • Tot en met 2024 is er door de Vlaamse overheid een premie voorzien als u voor een thuisbatterij kiest. Bovendien betaalt u als u met een erkende installateur werkt ook maar 6% btw. 

Welke aandachtspunten zijn er bij thuisbatterijen?

Vandaag kosten thuisbatterijen nog altijd een aardige duit, waardoor een thuisbatterij kopen en voor eigen energieopslag thuis gaan niet voor iedereen even haalbaar is. De goedkoopste thuisbatterij kost toch al snel 2.500 euro, maar de prijzen kunnen hoger oplopen. In de winter of wanneer er weinig zon is, kan het alsnog nodig zijn om energie van het net te halen. Houd er ook rekening mee dat een thuisbatterij wel wat plaats in beslag neemt. Het is ook belangrijk om de juiste thuisbatterij te kopen voor uw noden. Zorg voor de juiste capaciteit, zodat u het meeste uit uw zonnepanelen haalt. Zo wordt het terugverdienen van uw thuisbatterij perfect haalbaar. 

Hoe werkt een thuisbatterij in de praktijk?

Een thuisbatterij bestaat uit een batterij, een omvormer en een metersysteem om het energieverbruik en de opslag zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Vaak gaat een thuisbatterij gepaard met zonnepanelen. Deze zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom die verwerkt wordt. Deze kan direct in gebruik genomen worden, geïnjecteerd op het elektriciteitsnet of opgeslagen worden in de thuisbatterij.

Heeft u al zonnepanelen en overweegt u een thuisbatterij te kopen, dan kan het zijn dat u een nieuwe omvormer nodig heeft. Bij zonnepanelen gaat de stroom in één richting, naar uw woning of het net, bij een zonnepaneel kan dit twee richtingen uit. Hiervoor is er een bidirectionele omvormer nodig die kan switchen tussen wissel- en gelijkstroom. 

Welke types thuisbatterijen zijn er?

Er staan verschillende types thuisbatterijen. De meest gebruikte types zijn de lithium-ion- en loodzuurbatterijen. Veruit de populairste is de eerste variant. De opslagcapaciteit is groot en het gewicht al bij al beperkt. Bovendien kan deze batterij snel opgeladen worden, wat thuis wel handig is. Loodzuurbatterijen gaan al langer mee en zijn een stuk goedkoper. Het nadeel is dat u deze batterij niet volledig mag ontladen waardoor u een batterij met grotere capaciteit moet kopen dan u in werkelijkheid nodig heeft. Bovendien is deze batterij een stuk schadelijker voor het milieu dan de lithium-ion-variant. Wij zouden dus zeker voor de eerste batterij gaan.

Wat is het voordeel van opslaan van energieopslag thuis?

Combineert u zonnepanelen en een thuisbatterij dan moet u veel minder energie van het net halen. Alle opgewekte energie wordt benut en er gaat niets verloren. Bovendien kan een thuisbatterij ook ingezet worden als back-up bij een stroompanne. Qua energieopslag thuis biedt een zonnepanelen batterij dus enkel voordelen.

Ontvang een gratis offerte

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Scroll naar boven